Τα Τρίκαλα Κορινθίας

Η Κορινθία είναι από τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχεις τη δυνατότητα να φτάσεις από τα 1000 μέτρα υψόμετρο στη θάλασσα μέσα σε περίπου 40 λεπτά, διασχίζοντας ανηφόρες κατηφόρες, στροφές κι ευθείες, να περάσεις παραδοσιακά χωριά, λίμνες πάνω σε βουνά, γενικά μπορείς να ζήσεις τις τέσσερις εποχές μέσα σε μία ώρα, ανάμεσα σε πλατάνια, πεύκα δίπλα δίπλα με έλατα, βρύσες που τρέχουν νερό από πηγές και να βρεις όλα όσα μπορεί να βρει κανείς σε ένα βουνό, έχοντας όμως ταυτόχρονα, υπέροχη θέα στη θάλασσα!

Σε απόσταση περίπου 2 ωρών από την Αθήνα, ανηφορίζοντας από Ξυλόκαστρο και κάνοντας μια διαδρομή ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπέλια και υπέροχες συστάδες ευκαλύπτων, προσπερνώντας τα χωριά Ρίζα, Πελλήνη, Δενδρό, Ρέθι και στα 25 χλμ (από το Ξυλόκαστρο) θα βρείτε την πρώτη συνοικία των Τρικάλων.

Παρόλη την τουριστική ανάπτυξη, η περιοχή έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της ταυτότητα, με όμορφες πέτρινες πλατείες στολισμένες με τεράστια αιωνόβια πλατάνια και υπέροχη φύση. Εξάλλου το όνομα Τρίκαλα έχει προκύψει από τα τρία καλά που προσφέρει: α) πολύ καλό κλίμα χωρίς υγρασία και με καθαρό αέρα β) πολλά αμπέλια που βγάζουν καλό κρασί γ) άφθονα πηγαία νερά. Αυτά λοιπόν, μαζί με την πολύ καλή φιλοξενία των ανθρώπων των Τρικάλων, δημιουργούν ένα ήρεμο και γαλήνιο τοπίο που θα κάνει την διαμονή σας αξέχαστη.

Τα Τρίκαλα είναι ένα ορεινό χωριό και ο αρχαιότερος οικισμός του όρους της Ζήρειας. Το όμορφο κεφαλοχώρι, είναι με διαφορά, το πιο ανεπτυγμένο, σε τουριστικές υποδομές, χωριό της ορεινής Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι επίσης ένας τόπος γνωστός μέσα από τις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Μέσα στα καταπράσινα βουνά της ορεινής Κορινθίας, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη γόνιμη κοιλάδα του Φενεού και τη λίμνη Στυμφαλία. Χωρίζονται σε τρεις συνοικίες: την κάτω, τη μεσαία και την άνω, τρεις ξεχωριστές «γειτονιές» σκαρφαλωμένες στις πλαγιές του όρους Ζήρεια που περπατιούνται εύκολα μέσα από απολαυστικές διαδρομές πάνω στο βουνό που γίνονται ακόμα πιο συναρπαστικές τις πιο ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας θα έρθετε σίγουρα για μπόλικες βαθιές εισπνοές καθαρού, βουνίσιου αέρα. Για μεγάλα ολάνθιστα μονοπάτια που οδηγούν σε απομακρυσμένα σημεία με θέα που κόβει την ανάσα. Για τους ξενώνες με τζάκι, που μοσχοβολούν ζεστασιά και θαλπωρή. Για τη λίμνη Δόξα, λίγα χιλιόμετρα μακριά, την πιο ωραία τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα, σε ένα φυσικό τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς.

Θα έρθετε, όμως, οπωσδήποτε και για το καλό φαγητό, αφού τα Τρίκαλα της ορεινής Κορινθίας δεν είναι μόνο ένα χωριό όπου οι κάτοικοι τιμούν την τοπική τους παράδοση με το παραπάνω. Είναι ένας οικισμός χτισμένος σε μία γη τυχερή, εξαιρετικά γόνιμη, γεμάτη νοστιμιές. Η φάβα έχει αδιαμφησβήτητα έναν από τους βασικούς ρόλους στην τοπική γαστρονομία, το ίδιο και το κρασί καθώς στην ορεινή Κορινθία θα δοκιμάσετε ετικέτες με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Χειροποίητα ζυμαρικά, ολόφρεσκα φρούτα και σαλάτες, καταπληκτικά όσπρια που μόνο το κλίμα της κοιλάδας του Φενεού μπορεί να προσφέρει συνθέτουν ένα από τα πολλά πρόσωπα αυτού του υπέροχου ορεινού μέρους. Συνηθισμένο και γεμάτο εκπλήξεις την ίδια ακριβώς στιγμή. Σαν τους ανηφορικούς δρόμους που οδηγούν εκεί.

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι ένα απ’ τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έκτισαν χωριά σε όμορφο και υγιεινό τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.

Στα Ανω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.

Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό στα 900μ. υψόμετρο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάθε λογής συνταγές στις ταβέρνες του χωριού φτιαγμένες με μεράκι από τις μαγείρισσες των καταστημάτων.

Τα Μεσαία Τρίκαλα στην είναι ένας οικισμός που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο σε συνδυασμό με νέα κτίσματα φτιαγμένα με μεράκι, από πέτρα και ξύλο. Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη υποδομή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει κάθε λογής τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να ξεκουραστεί στους υπέροχους ξενώνες του χωριού. Απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο μπορεί να περιηγηθεί στη Ζήρεια και τα ορειβατικά περιπατητικά μονοπάτια.

Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί. Βγαίνοντας από τα Ανω Τρίκαλα, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 στον τόπο που βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας, που «κόβει» κυριολεκτικά την ανάσα! 

Πηγές: travel.gr | Τρίκαλα Κορινθίας – Τουριστική Πύλη | Visit Greece

Copyright @ Ξενοδοχείο Ηλιοβασίλεμα | Iliovasilema Hotel | Τρίκαλα Κορινθίας 2024 | All rights reserved